Cuperus vastgoed

Wat is kalk precies en wat voor problemen veroorzaakt kalk?

Geplaatst op

Kalkaanslag blijft in en rondom de kranen, waterkokers en waterleidingen zitten doordat calcium en magnesium achterblijft na het verdampen van (hard) water. Hard water heeft namelijk een hoog mineraalgehalte, wat de hoofdoorzaak is van kalkaanslag. Mineralen worden opgenomen doordat ze een lange weg hebben afgelegd als grond- of rivierwater en mineralen opnemen uit de bodem. Als er weinig kalk (en dus mineralen) in het water zit, spreekt men van zacht water. Het gebied, verschillende soorten bronnen zorgen ervoor of je zacht of hard water krijgt. Duinwater en grondwater bevatten van nature al veel kalk. 

Drinkwaterbedrijven

Ik hoor je al denken, maar waarom filteren drinkwaterbedrijven de kalk niet gewoon uit het water? Zo werkt het helaas niet de World Health Organization heeft bepaald hoe zacht drinkwaterbedrijven het water mogen maken. Daarnaast is kalk in het water relatief gezond voor de mens en nodig voor de transportleidingen. Er zitten echter ook veel nadelen aan kalk in het water, zoals verstopte leidingen en zichtbare kalkaanslag. Er bestaan vele waterontharders op de markt. Zo kun je je water zelf zachter maken en daarmee de kalkaanslag aanzienlijk verminderen. Kijk bijvoorbeeld op wateronthardervergelijker.com.

Waar vormt kalk zich?

Kalk vormt zich op zowel zichtbare als onzichtbare plekken.

De zichtbare plekken: 

 • Waterkoker
 • Douchekoppen
 • Doucheschermen
 • Keuken- en badkamertegels
 • Kranen
 • Koffieapparaten

De onzichtbare plekken:

 • Leidingen voor de verwarming
 • Radiatoren
 • Waterleidingen
 • Grote apparaten, zoals de wasmachine en de vaatwasser
 • Warmtewisselaar in de ketel

Het probleem met kalk

Een gezin van vier personen kan tot wel 70 kilo kalk per jaar produceren, gewoon door het gebruik van water op de gebruikelijke manier. Dit is het gewicht van een gemiddelde volwassene. Zo kun je dus voorstellen hoeveel volume kalk er in je leidingen verstopt kan zitten en kun je je bedenken dat dit vrij snel voor problemen kan zorgen. De drie belangrijkste problemen:

 1. Hoge energierekening: als je leidingen verstopt raakt moeten de leidingen, zoals het verwarmingssysteem harder werken om je huis op temperatuur te krijgen.
 2. Schade aan apparatuur: kalkaanslag zorgt voor schade aan de waterkoker, kranen en bijvoorbeeld je wasmachine
 3. Extra schoonmaakwerkzaamheden: kalk is lastig te verwijderen en doordat kalk er niet heel fraai uitziet ben je vaker aan het schoonmaken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onroerend of ook wel vastgoed omvat alle vormen van grond en de daarop gebouwde constructies, inclusief woningen, commerciële gebouwen, kantoren, winkels en industriële faciliteiten. Op deze site bespreken we de verschillende aspecten van vastgoed en waarom het een belangrijke investering kan zijn.

 

 

 

 

Contactgegevens

Via info @ cuperusvastgoed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden