Cuperus vastgoed

Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Geplaatst op

Een goede isolatie van uw woning zorgt ervoor dat u jaarlijks geld bespaart op uw energierekening. Bovendien draagt een lager energieverbruik bij aan de verduurzaming van uw woning. Spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld een slimme vorm van isolatie die bijdraagt aan een lager energieverbruik. Hierbij wordt er isolatiemateriaal geplaatst in een spouwmuur, een buitengevel die bestaat uit twee losse stenen muren. Naast de aanwezigheid van een spouwmuur zijn er nog andere eisen waar een woning aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van spouwmuurisolatie. Bent u benieuwd of uw woning geschikt is? Lees dan deze blog. 

Heeft mijn woning een spouwmuur?

Om uw woning te voorzien van spouwmuurisolatie heeft uw woning uiteraard een spouwmuur nodig. Om erachter te komen of uw woning beschikt over spouwmuren kunt u de bouwplannen van uw woning raadplegen. Veel woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 zijn voorzien van spouwmuren zonder isolatie. Woningen die gebouwd zijn na 1980 hebben ook vaak spouwmuren alleen zijn deze vaak al voorzien van spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat warmte minder snel de woning verlaat en koude lucht minder snel van buiten naar binnen komt. Glaswol of piepschuim zijn de meest gebruikelijke isolatiematerialen die worden aangebracht door een isolatiebedrijf.

Schone en lege spouw

Om isolatiemateriaal in de spouw te plaatsen dient de spouw schoon en leeg te zijn. Er morgen geen grote stukken puin zoals cement zijn. In een vervuilde spouw kan minder isolatiemateriaal geplaatst worden waardoor er open plekken ontstaan. Op deze open plekken met puin, kan vocht zich gemakkelijk ophopen waardoor er vochtplekken ontstaan. Veel isolatiebedrijven kunnen de spouw eenvoudig schoonmaken waardoor spouwisolatie mogelijk is.

Een vochtwerende afsluiting

Naast een schone en lege spouw zijn er nog meer eisen waar een spouwmuur aan moet voldoen om geen vocht binnen te laten. Zo dient het voegwerk, de kozijnen, het dak en de dakgoten in orde te zijn. Wanneer deze niet in orde zijn is het mogelijk dat er regenwater binnenkomt en er vochtplekken in het isolatiemateriaal ontstaan. Hierdoor kan het isolatiemateriaal gemakkelijk gaan rotten waardoor deze zijn functie verliest.

Uw kruipruimte

Heeft u een kruipruimte onder uw woning? Houdt hier dan rekening mee tijdens het plaatsen van spouwmuurisolatie. Spouwmuren dienen namelijk ter ventilatie voor de kruipruimtes waardoor schadelijke gassen kunnen ontsnappen. Isolatiemateriaal in de spouw zorgt ervoor dat er geen ventilatie meer kan plaatsvinden waardoor schadelijke stoffen zich ophopen onder uw woning. Deze gassen zullen uiteindelijk uw woning indringen. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om nieuwe ventilatiekanalen aan te leggen voor de kruipruimte.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onroerend of ook wel vastgoed omvat alle vormen van grond en de daarop gebouwde constructies, inclusief woningen, commerciële gebouwen, kantoren, winkels en industriële faciliteiten. Op deze site bespreken we de verschillende aspecten van vastgoed en waarom het een belangrijke investering kan zijn.

 

 

 

 

Contactgegevens

Via info @ cuperusvastgoed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden