Cuperus vastgoed

ERP-software voor kleine en middelgrote bouwbedrijven

Geplaatst op

Voor veel bedrijven maakt ERP-software al lang deel uit van het dagelijks leven. Maar vooral het midden- en kleinbedrijf is vaak nog te aarzelend als het gaat om digitalisering. Dit geldt ook voor bouwbedrijven. De noodzaak om eigen processen te digitaliseren is groter dan ooit. 

Met ERP-software hebben bedrijven de mogelijkheid om in de toekomst op de markt te overleven. Bovendien biedt een dergelijke applicatie het potentieel om verschillende bronnen te besparen en efficiënter te werken. We laten u zien hoe de ERP-software hier precies bij helpt en waarom zelfs kleine bedrijven ermee moeten omgaan. 

Wat is ERP-software? – Een definitie 

De afkorting ERP beschrijft de ondernemende taak van Enterprise Resource Planning. In wezen gaat het om het meest efficiënte gebruik van alle middelen die beschikbaar zijn voor een bedrijf. Dit vereist lean en geoptimaliseerde processen en een instrument dat de centrale planning, controle en monitoring hiervan mogelijk maakt. 

Er moet voor worden gezorgd dat elk proces op het juiste moment en zonder afval van de juiste middelen wordt voorzien. ERP is erop gericht om deze inefficiënte processen te ontdekken en te vervangen door lean en resource-saving processen. 

In dit verband zijn middelen niet alleen de te verwerken materialen. In plaats daarvan verwijst het naar alle operationele middelen waarop een bedrijf kan terugvallen om zijn eigen zakelijke doeleinden te vervullen. Dit omvat ook de mankracht van het personeel, onroerend goed, financiële middelen of zelfs de fabrieken en machines. 

Al deze middelen moeten naar behoefte worden gedistribueerd naar de bestaande processen zonder het operationele proces te verstoren. Tegelijkertijd is het belangrijk om verspilling van middelen te voorkomen. Gezien de veelheid aan processen die dagelijks in een bedrijf plaatsvinden, is dit geen gemakkelijke taak. 

Hoe ERP-software werkt 

Hier komt ERP-software om de hoek. Dit brengt alle processen van een bedrijf digitaal in kaart en voegt de gegevens samen in een centrale database. Alle actoren in het bedrijf hebben hier vervolgens toegang toe en kunnen zo gegevens en informatie bedrijfsbreed delen over hun eigen afdeling. De processen kunnen ook op verschillende afdelingen worden ingericht. Dit stroomlijnt ze weer en maakt ze veel transparanter. 

Informatie kan sneller worden gedeeld en fouten kunnen worden vermeden dankzij de gemeenschappelijke gegevensmaster. Alle gegevens hoefden maar één keer naar het systeem te worden overgedragen en zijn nu ook beschikbaar voor alle andere afdelingen. Hiervoor bestaat een ERP-software uit verschillende modules. Elke module heeft tal van functies die de processen in het betreffende gebied ondersteunen en soms zelfs automatiseren. 

ERP-software voor bouwbedrijven 

Bedrijven hebben modules nodig in hun bouw software voor orderverwerking, projectmanagement, merchandise management en inkoop. Welke modules een bedrijf uiteindelijk nodig heeft, hangt af van het betreffende werkgebied. Laten we eens kijken naar een paar belangrijke kenmerken van ERP-software voor bouwbedrijven en hun concrete voordelen in de praktijk benadrukken. 

Projectplanning 

Bouwplanning is elementair voor elk bouwproject. Alle randvoorwaarden voor het project zijn hier gedefinieerd. De ERP-software ondersteunt dit met veel vooraf gedefinieerde maskers en helpt om alle posities in de gaten te houden. Ook wordt rekening gehouden met alle juridische aspecten zodat er vervolgens een bijbehorende bouwvergunning kan worden aangevraagd. 

Inkoop

Met de software wordt inkoop veel efficiënter gemaakt. Leveranciers kunnen worden geëvalueerd en geprioriteerd, aanbiedingen kunnen automatisch worden verkregen en bestellingen kunnen ook automatisch worden gedaan. Het systeem vergelijkt de huidige voorraden met de benodigde materialen uit de bouwplanning en maakt bijbehorende ordervoorstellen. Alle belangrijke criteria zoals prijs, levertijd en leverancier kunnen in de zoekopdracht worden meegenomen. 

Tijdregistratie 

Dankzij geïntegreerde tijdregistratie kunnen medewerkers precies bijhouden wanneer ze op welke bouwplaats hebben gewerkt en hoe lang. Het systeem kan dan automatisch het tijd- en uurtarief van de medewerker factureren. Dit zorgt voor meer transparantie en minder administratieve inspanning. 

Taakafhandeling

Na de planning en de berekening gaat het naar de implementatie. Hier is het vooral belangrijk dat alle middelen op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar zijn. Hier komen personeelsplanning, merchandise management en logistiek samen. 

BIM en CAD

De ERP-software moet ook CAD-programma’s kunnen verbinden. Op deze manier zijn alle relevante gegevens uit de ERP-software al toegankelijk tijdens de planning. Hetzelfde geldt voor gebouwinformatiemodellering, kortom BIM. Deze technologie wordt op steeds meer bouwplaatsen een voorwaarde. Alle deelnemende bedrijven voeden een 3D-model van het bouwobject met hun gegevens. Op deze manier is het voor alle stakeholders altijd duidelijk in hoeverre een bouwfase is gevorderd en wanneer verdere stappen kunnen worden gezet. 

Conclusie: Bespaar middelen en werk efficiënter

Met ERP software voor MKB heeft u de mogelijkheid om uw eigen processen fundamenteel te optimaliseren en middelen op alle niveaus te besparen. Met name MKB’ers profiteren van een dergelijke aanvraag. Ze moeten de groeiende concurrentie bijblijven en op de lange termijn hun eigen marktpositie uitbreiden. 

Zonder de juiste stappen op het gebied van digitalisering zal dit niet lang mogelijk zijn. Voor kleine en middelgrote bouwbedrijven zijn er dan ook speciale ERP-oplossingen op de markt, waarmee u in de toekomst kunt blijven groeien.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onroerend of ook wel vastgoed omvat alle vormen van grond en de daarop gebouwde constructies, inclusief woningen, commerciële gebouwen, kantoren, winkels en industriële faciliteiten. Op deze site bespreken we de verschillende aspecten van vastgoed en waarom het een belangrijke investering kan zijn.

 

 

 

 

Contactgegevens

Via info @ cuperusvastgoed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden