Cuperus vastgoed

Een huis bouwen of laten bouwen in Nederland anno 2021

Geplaatst op

De huizenmarkt staat anno 2021 op zijn kop. Het is ontzettend lastig om voor een starter aan een woning te komen. Het maakt hierbij niet uit je wilt huren of kopen. Maar wat als je een nieuw huis wilt laten bouwen, is dat nog wel mogelijk in Nederland? We zoeken het voor je uit.

Welke opties heb je als je zelf een huis wilt laten bouwen?

Zelf een huis bouwen of laten bouwen heet particulier opdrachtgeverschap. Tenzij je zelf al een groot stuk land bezit, beslist de gemeente waar je een huis mag bouwen. Er bestaan verschillende vormen van particulier opdrachtgeverschap:

  • Particulier opdrachtgeverschap woning
    • Hierbij koop of heb je al een grondkavel. Je bent als particulier volledig verantwoordelijk voor de bouw of verbouw van de woning. Dit geldt ook voor renovatieprojecten. Je bent verantwoordelijk, maar hebt hierdoor ook veel vrijheid, omdat jij alle beslissingen kan nemen. In veel gemeenten is land schaars en zijn dit soort projecten niet mogelijk. 
  • Collectief particulier opdrachtgeverschap
    • Wil je er niet helemaal alleen voor staan? Kies dan voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Je kunt dan binnen een vereniging of stichting opdracht geven voor een nieuwbouw- of verbouwproject. Ook hier heb je veel vrijheid in beslissingen. Uiteraard minder dan als je kiest voor particulier opdrachtgeverschap.

Tip: maak slimme keuzes in materiaal

Als je een huis gaat bouwen of laat bouwen en je mag zelf het design bepalen, neem dan vooral je tijd. Ga in gesprek met architecten en doe veel onderzoek. Een huis gaat een leven lang mee, dus we raden aan om ook alvast vooruit te denken. Wees slim bij het kiezen van de materialen die je gaat gebruiken. Neem een kijkje bij Beryl House, de groothandel voor het leveren van metselstenen, baksteenstrippen en dakpannen. In hun showroom kun je namelijk ontzettend veel inspiratie opdoen en weet je wat er allemaal mogelijk is bij het bouwen van een nieuw huis.

Vergunningen en regels

Nederland zou Nederland niet zijn als er geen duizenden regels zouden zijn voor het bouwen van je huis. Je hebt ontzettend veel documenten nodig en moet, zoals gezegd, aan veel regels en eisen voldoen. Het is dus nog niet zo eenvoudig. Hierdoor merken veel mensen die een huis willen bouwen dat veel ideeën niet door kunnen gaan. Wees daarom alert op wat wel en niet mag en heb altijd een plan b. Zo voorkom je onnodige stress en weet je waar je aan toe bent.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onroerend of ook wel vastgoed omvat alle vormen van grond en de daarop gebouwde constructies, inclusief woningen, commerciële gebouwen, kantoren, winkels en industriële faciliteiten. Op deze site bespreken we de verschillende aspecten van vastgoed en waarom het een belangrijke investering kan zijn.

 

 

 

 

Contactgegevens

Via info @ cuperusvastgoed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden