Cuperus vastgoed

4 tips die je nodig hebt voordat je een dakraam gaat plaatsen

Geplaatst op

De meeste zolders dienen tegenwoordig niet alleen meer als ‘opberghok,’ maar worden gebruikt als volwaardige leefruimtes. Wel zo fijn om dan meer licht en lucht door de kamer heen te krijgen. Dakramen in huis zijn erg mooi en geven veel extra licht en ruimte in de kamer. Wel is het van belang dat het dakraam of de dakramen goed worden geplaatst, om schade en problemen aan het dak en de kamer te voorkomen. Een veelvoorkomend probleem dat kan optreden is bijvoorbeeld daklekkage. We geven je graag wat tips over het uitzoeken en het plaatsen van een dakraam.

Kies een dakraam met de juiste afmetingen

Voorafgaand aan het plaatsen heb je uiteraard eerst een goed dakraam nodig. Hoe groter het raam, hoe meer licht er naar binnenvalt, maar hoe duurder het raam wordt. Daarnaast moet je nagaan of je toestemming van de gemeente hebt om een dakraam met bepaalde afmeting te plaatsen. Zorg er wel voor dat alles mooi in proportie is en je niet een te groot of juist te klein dakraam kiest. 

Denk goed na waar je het dakraam precies wilt hebben 

Als je het dakraam gaat plaatsen moet je goed nadenken over de positionering van het raam. Hoe hoog plaats je hem en waar plaats je hem? Bedenk daarom eerst goed wat je met de ruimte wilt doen. Wil je ergens een kast plaatsen? Zorg er dan voor dat je je dakraam niet precies op die plek bevestigd. Onthoud daarnaast dat als je het dakraam handmatig wilt openen je er bij moet kunnen. Kom je niet bij je gewenste plek? Dan moet je ervoor zorgen dat je een elektrisch dakraam hebt of een soort stang koopt, waarmee je het raam open kunt doen. 

Teken de uitgekozen plek af

De perfecte plek gevonden? Taken de opening dan af tegen het dakbeschot. Wanneer het raam tussen de gordingbalken past is het vrij eenvoudig zelf te plaatsen. Als deze niet tussen de gordingbalken past raden we je aan een dakdekker Zeewolde in te schakelen. Dan moet de balkconstructie waarschijnlijk worden aangepast. 

Maak een opening van 50 x 50 cm 

Maak een opening met een decoupeerzaag van 50 x 50 cm binnen het afgetekende gebied. Dit is ook wel je werkmansgat. Vanuit hier bepaal je de definitieve plek voor het dakvenster. Let erop dat onder het dakraam hele dakpannen moeten liggen. Meet de zijkanten uit en teken dit op het dak af. Op elke punt sla je een spijker in, zodat je precies weet hoe groot het gat wordt. Verbind de punten aan de binnenkant en boor aan de binnenkant in elke hoek een gat. Zaag daarna precies het formaat van het dakraam uit. Hierna ga je echt aan de slag met het plaatsen van het dakraam. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Onroerend of ook wel vastgoed omvat alle vormen van grond en de daarop gebouwde constructies, inclusief woningen, commerciële gebouwen, kantoren, winkels en industriële faciliteiten. Op deze site bespreken we de verschillende aspecten van vastgoed en waarom het een belangrijke investering kan zijn.

 

 

 

 

Contactgegevens

Via info @ cuperusvastgoed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden